Vés al contingut

Il·luminació

El descobriment de l’Art és una resposta a un dubte inicial de ‘com ni en quina manera’ havia d’escriure el llibre que s’havia proposat redactar. La Vida de mestre Ramon situa l’esdeveniment durant una temporada dedicada a la contemplació dalt d’una muntanya, que la tradició ha volgut que sia Randa, no massa lluny de la ciutat de Mallorca. El text de la narració diu: ‘El Senyor il·lustrà la seva ment, donant-li la forma i manera de fer el llibre, mencionat més amunt, contra els errors dels infidels’ (III, 14). Afegint que, tot seguit, Ramon anà a una abadia i redactà el llibre ‘que anomenà primer Art major i més tard Art general’. El títol de l’obra on s’exposa aquesta primera redacció de l’Art és Art abreujada d’atrobar veritat.

Sens dubte, seguint la narració i les referències que ell fa en les seves obres, Ramon Llull associava el descobriment de l’Art a un moment puntual, entre la intuïció i un moment de gràcia de Déu particular. La qual cosa no impedeix entendre aquest moment com a punt d’arribada d’un procés reflexiu, contemplatiu, de més llarga durada. El Llibre de contemplació, en efecte, sembla ésser el testimoni d’aquest procés.

Font: J. Gayà, “El descobriment de l’Art”, a Introducció, a R. Llull, Darrer llibre sobre la conquesta de Terra Santa (Barcelona: Proa, 2002),  p. 16.